Hautomolähtöisille yrityksille yli 10 miljoonaa Tekes-rahoitusta viime vuonna

Tekesin julkaisemat vuoden 2009 rahoitustilastot kertovat, että Tekes on ollut tärkeä rahoittaja hautomoyrityksille. Tekes rahoitti yrityksiä vuonna 2009 Uudellamaalla yhteensä 122 miljoonalla eurolla ja kansallisesti nettomääräistä rahoitusta sai 2 329 yritystä, yhteisöä tai toimialajärjestöä. Keskimääräinen rahoitus oli 137 000 euroa. Noin 40% Tekesin rahoituksesta suuntautuu yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten projekteihin. Yritysten rahoituksessa painotus on pienten ja keskisuurten yritysten projekteissa; yli 90% Tekesin yritysasiakkaista onkin pk-yrityksiä ja rahoituksesta niille kohdistui viime vuonna 61%. Viimeisen viiden vuoden ajalla hautomo-ohjelmien asiakkaana olleet yritykset saivat yhteensä 11 miljoonaa euroa eli noin 10% Uudenmaan rahoituksesta.

Uudellamaalla yli miljoona euroa rahoitusta saaneiden yritysten joukkoon ainoana start-up-lähtöisenä yrityksenä on päässyt nanoteknologiaa eri materiaalien pinnoituksessa hyödyntävä Beneq. Muuten lista koostuu suuryrityksistä: Nokia, Nokia Siemens Networks, UPM-Kymmene, Tellabs, Wärtsilä, ABB, VTI, Kone ja Orion. Myös Valio ja Keskuslaboratorio ovat saaneet miljoonan ylittävän rahoituksen. Yli 400.000 euroa rahoitusta saaneita hautomolähtöisiä yrityksiä on jo huomattavasti enemmän. Aito Technologies, Aspida, Enfucell, Eniram, Footbalance Systems, Goodmill Systems, Kibron, Zokem ja Zora Biosciences kuuluvat kaikki tähän ryhmään. Hautomolähtöisten yritysten saama Tekes-rahoitus olikin 50% korkeampi kuin keskimääräinen rahoitus yrityksille Uudellemaalla.

Suomessa start-up -yritysten rahoitus perustuu alkuvaiheessa pitkälti julkiseen rahoitukseen. Tärkein rahoitusohjelma kasvuhakuisille osaamis- ja teknologiapohjaisille yrityksille on Tekesin Nuorten Innovatiivisten Yritysten rahoitusohjelma. Sen vaiheissa 1 ja 2 oli 47 yritystä kansallisesti vuonna 2009. Näistä yrityksistä 13 oli entisiä ja nykyisiä hautomo-ohjelmien asiakasyrityksiä. Tekesin rahoituksen tarkoitus on edistää yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä jakaa riskejä.

Spinnon toiminnan yksi keskeinen tavoite on nopeuttaa lupaavien liikeideoiden jalostumista rahoituskelpoisiksi yrityksiksi. Spinno tarjoaa asiantuntija-apua rahoituksen suunnitteluun sekä neuvoo hyvin käytännönläheisesti asiakkaita rahoituksen hakemisessa. Spinnon avulla rahoitusviidakosta selviää helpommalla ja yrittäjän aikaa säästyy tärkeimpään eli potentiaalisten asiakkaiden tapaamiseen ja palautteen saamiseen ohjaamaan tuotekehitystä.

Lue lisää Tekesin raportista

Kategoriat: Spinnon uutiset. Sisältää asiasanat , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.