Enkeleitä – onhan heitä!

WAKE_UP_ENKELI_101126_1Spinnon paneelimuotoinen WAKE  UP aiheella Enkeleitä  – onko heitä  houkutteli yli 40 osallistujaa aamukahville perjantaina 26.11. Yleisössä oli Spinnon asiakkaita sekä sidosryhmien edustajia.
Askpole Oy tarjosi tilaisuuden palautejärjestelmän, jonka mukaan 96% vastanneista suosittelisi tilaisuutta tuttaville. 

Aamun herättelijäpaneelissa enkeleitä edustivat Heli Nelimarkka, Tapio Heikkilä, Timo Friman ja Mikael Honkavaara. Tuomas Maisala Spinnosta toimi moderaattorina. Vilkasta keskustelua käytiin muun muassa bisnesenkelien roolista, motiiveista sekä yrittäjien käsityksistä enkeleitä kohtaan. Kuulijat saivat myös vinkkejä siitä, miten yritysten tulisi lähestyä enkeleitä. Panelistit totesivat heti alkuun, että enkeleitä on olemassa, mutta mieluummin he puhuisivat yksityisistä riskisijoittajista. Yhtä mieltä panelistit olivat siitä, että yritysten alkuvaiheen rahoitus on siirtymässä yhä enemmän yksityiselle puolelle ja Suomeen on ehdottomasti saatava lisää bisnesenkeleitä, mutta haasteena on miten. Tällä hetkellä Suomessa arvioitiin olevan noin 20 täysipäiväistä bisnesenkeliä.

Tilaisuudessa korostui useasti, että bisnesenkeleitä on monenlaisia: toiset painottavat tunnetta, toiset järkeä ja toiset sijoitusta. Heli Nelimarkka toi keskusteluun mukaan portfolionäkökulman. Sijoituksissaan Nelimarkka kertoi tarkastelevan ensisijaisesti bisnestrendiä ja bisnesmallia. Timo Friman painotti enkelien kylmien rahoitustavoitteiden olevan pelkästään realistisia. Pehmeämmät arvot korostuvat heti kylmien tavoitteiden jälkeen. Tapio Heikkilä toi keskustelussa esiin sweat equityn, jolloin enkeli itse on aktiivisesti yrityksen operatiivisessa toiminnassa mukana. Mikael Honkavaara korosti taas ihmisten merkitystä ja enkelin roolia yrityksen toimitusjohtajan tukemisessa. Panelistit painottivat  enkelin oman elämänvaiheen merkitystä enkelitoiminnassa, mutta onnistuneisiin sijoituksiin vaikuttaa myös oikea ajoitus ja tuuri.

Panelistit korjasivat yleisiä harhaluuloja bisnesenkeleistä. Kaikki bisnesenkelit eivät todellakaan ole ökyrikkaita ja he välittävät, mihin rahansa laittavat. Heidän elämäntapansa on lähellä yrittäjyyttä ja he haluavat laittaa rahansa yritykseen, vaikka samalla rahalla he voisivat ostaa itselleen auton.

Kun tilaisuuden moderaattori Tuomas Maisala kysyi, mistä bisnesenkeleitä löytää ja miten heitä tulisi lähestyä, painotettiin yleisöstä yrittäjän omaa aktiivisuutta. Yrittäjän ei pidä pelätä, että joku varastaa idean, vaan löytääkseen enkelin hänen on rohkeasti mentävä rahoittajalta toiselle kertomaan oma ideansa. Tapio Heikkilä totesi yrittäjien turhaan arastelevan suoraa yhteydenottoa enkeleihin. Heli Nelimarkka kehui Technopoliksen ja Spinnon tilaisuuksia, joissa aloittelevien yritysten olisi hyvä olla mukana. Toimintansa käynnistämistä suunnitteleva FBAN (Finlands Business Angel Network) tulee olemaan ehkä yksi uusi lähestymiskanava enkeleihin.

Kysymykseen valuaation merkityksestä panelistit vastasivat melko yksimielisesti valuaation olevan vain yksi osa enkelin sijoituspäätöksessä. Ensimmäiseksi Mikael Honkavaara ei kysyisi yrityksen valuaatiota, vaan hän pyytäisi yrittäjää kuvailemaan mahdollisimman selkeästi ongelman, jonka yritys ratkaisee. Honkavaara haluaisi kuulla, miten hyvin yrittäjä on tutkinut markkinat ja tunteeko hän ekosysteemin. Timo Friman painotti yrittäjän substanssia ja kysyisi yrittäjän omaa ja tiimin tarinaa. Nelimarkka taas haluaisi nähdä muutakin kuin pelkkiä pitchejä. Yrittäjien olisi monipuolisesti ajateltava vaihtoehtoisia strategioita. Honkavaarasta tärkeää on myös se, ettei yrittäjä ota ketä tahansa enkeliä toimintaansa mukaan. Enkelin ja yrittäjän pitää molemminpuolisesti haastatella ja arvioida toisiaan tarkasti. Enkelin kokemuksella on merkitystä ja hänen on ymmärrettävä todellista yrittäjyyttä, neuvoi Honkavaara.

Spinnon hautomoyrityksistä kolmen minuutin start-up intron tekivät Vesa Keskinen, Nautics Oy ja Tuukka Koskinen, Askpole Oy. Minuutin pitch-esityksen pitivät: Jari Haukka, EPID Research Oy, Antti Hannula, Venture Bonsai Oy, Tommi Lindfors, Digna IT Oy, Mari Parviainen, Relationship Games Oy ja Matti Jäntti, Hehku Pikatulkkipalvelu Oy.

(Seuraava Spinno WAKE UP järjestetään 4.2.2011)
Edit: Seuraava Spinno Wake Up järjestetään 11.2.2011

Kategoriat: Spinnon uutiset. Sisältää asiasanat , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.