Älä hae liian aikaisin NIY-rahoitusohjelmaan ja muut vinkit

TekesSpinno WAKE UPin aiheena 23.9. oli Tekesin nuorten innovatiivisten kasvuyritysten (NIY) rahoitusohjelma. Paneelissa aiheesta keskustelemassa olivat Tekesin asiantuntijat Marjo Ilmari ja Pauli Noronen. Yritysten näkökulmaa toivat NIY-rahoitusta saaneet hautomoyritykset Footbalance ja RELEX.

NIY-rahoitusohjelman tavoitteena on nopeuttaa lupaavimpien alle kuusi vuotta vanhojen yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Tekesin Marjo Ilmarin mukaan NIY-ohjelmaan hakijoista noin puolet hyväksytään mukaan. RELEXin talous- ja kehitysjohtaja Michael Falck pitikin tärkeänä, ettei yritys hae ohjelmaan liian aikaisessa vaiheessa. Tuotteen ja sisäisten prosessien on oltava ensin ehdottomasti kunnossa, jotta kasvun vauhdittaminen NIY-rahoituksella onnistuu.

NIY-rahoitusta myönnetään vaiheittain toteutuneita tavoitteita vasten. Yritys ja Tekes neuvottelevat keskenään ja sopivat tavoitteet, jotka kirjataan NIY-projektisuunnitelmaan. Asiakkaiden ohella tavoitteita voivat olla esimerkiksi hallituksen muodostaminen, organisaation rakentaminen, uuden kansainvälisen markkinan avaaminen tai kumppanisopimuksen tekeminen. Footbalancen talousjohtajana ja Footbalance Inc:n toimitusjohtajana  7/2008-8/2011 toiminut Patrik Louko painotti kunnianhimoisia, mutta realistisia tavoitteita: ”Kannattaa olla hyvin objektiivinen tavoitteita tarkasteltaessa.” Falck sekä Ilmari muistuttivat, että tavoitteiden pitää olla myös helposti mitattavia.

NIY-ohjelman yrityksistä yli puolet edustavat Tekesin ohjelmistot ja media –toimialaa. Yritykset ovat useimmiten B2B-alan yrityksiä, mutta yhä enemmän ohjelmassa on mukana myös B2C-yrityksiä. Ilmarin esittämien tilastojen mukaan tyypillisesti ICT-alan yrityksillä on ollut varsinaiseen NIY-rahoitukseen hakeutuessa parisataatuhatta euroa liikevaihtoa, kokenut ydintiimi ja hallitus sekä noin sadantuhannen euron edestä pääomasijoituksia. Suurimmalla osalla B2B-yrityksillä on ollut kymmenkunta kotimaista asiakasta. Noronen ja Ilmari rohkaisivat yrityksiä tutustumaan Vigo-kiihdyttämöihin. Ilmari arveli, että noin viideosa NIY-yrityksistä on samanaikaisesti Vigo-kiihdyttämöissä.

Footbalancelle ohjelman tärkein anti oli kansainvälisten markkinoiden avautuminen. Suoraan NIY1-vaiheeseen hakeneella yrityksellä oli silloin kotimaan markkinat avattuna ja keskusteluyhteyksiä ulkomaille. Footbalancen tämänhetkinen visio – maailman suurin pohjallisia valmistava yritys – ei olisi syntynyt ilman NIY-ohjelmaa ja osin sen avulla kautta saatua isoa pääomasijoitusta. Loukon mukaan NIY-ohjelma on ”paras juttu, mitä Tekes tekee tällä hetkellä”. RELEXin Falck komppasi todeten, ettei RELEX olisi kasvanut samalla tavalla ilman NIY-ohjelmaa.

 

FootbalanceFootbalance Systems Oy:n tavoitteena on edistää kuluttajien hyvinvointia jalkojen terveyttä ja mukavuutta lisäävillä innovaatioilla. Footbalancen yksilöllisesti muotoiltavat pohjalliset tukevat jalan oikeaa asentoa. Footbalancen liikevaihto vuonna 2010 oli yli 3,5 miljoonaa euroa. Footbalance oli hautomossa vuosina 2006-2008.

 

RelexRELEX Oy on ohjelmistoyritys, joka toimittaa ratkaisuja kysynnän ennustamiseen ja tilaamisen automatisointiin. Yritys on perustettu vuonna 2005 ja on kasvanut tulorahoituksella. RELEXin vuoden 2010 liikevaihto oli yli 1,5 miljoonaa euroa. NIY-ohjelmaan yritys pääsi vuonna 2009 ja on nyt jatkamassa NIY-ohjelman viimeiseen vaiheeseen.  Relex oli hautomossa vuosina 2005-2008.

 

Lue lisää NIY-ohjelmasta
Lue myös:
Tekesin NIY-ohjelmasta tukea kasvuun 26.11.2011
Spinnosta vauhtia Tekesin NIY-rahoitusohjelmaan 11.3.2011
Alkuvauhti kolmasosalle NIY-yrityksistä 18.11.2010
Hautomolähtöisille yrityksille yli 10 miljoonaa Tekes-rahoitusta viime vuonna 28.6.2010

Kategoriat: Spinnon uutiset. Sisältää asiasanat , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.