Bisnesenkeli suojelee sijoituksiaan

Ari Korhonen on bisnesenkeli, mentori, hallitusammattilainen ja osakkaana monessa eri teknologia-alan yrityksessä. Korhosen sijoitussalkusta löytyy reilu kymmenkunta yritystä, joista kaksi on entisiä hautomoasiakkaita – RunToShop Oy (asiakkaana 2008- 2009)  ja In4Mo Oy (asiakkaana 2007-2009). Ari Korhonen on Spinnon eri yhteyksissä käyttämä asiantuntija ja viime keväänä hän oli mukana Spinnon Wake Up -tilaisuuden paneelikeskustelussa, jossa pohdittiin hallituksen roolia start-upin kehittämisessä.

Lue mielenkiintoinen haastattelu Ari Korhosen mietteistä ja bisnesenkelisijoittamisesta. Haastattelun on tehnyt freelancer Marika Harjusaari.

Enkelisijoittaja sijoittaa yritykseen rahan lisäksi osaamista. Ari Korhonen hankki osaamisensa toimittuaan yrittäjänä liki parikymmentä vuotta. Sijoituskohteina bisnesenkeleillä ovat kasvuyritykset.

Lappeenrantalainen FiBAN-yksityissijoittajayhdistyksen varapuheenjohtaja ja enkelisijoittaja Ari Korhonen, 51, piirtää tottuneesti tussilla fläppitaululle kaavoja ja esitelmöi enkelisijoittamisen kertoimista ja sijoituskierroksista. Hänen puheensa on selkeää ja rauhallista. Ruudullisen harmaan puvuntakin yksityiskohdat ovat samaa vaaleanlilaa kuin kauluspaita. Miehestä saa asiantuntevan ja rennon vaikutelman.

Bisnesenkelisijoittamisella tarkoitetaan yksityishenkilön tekemää sijoitusta listaamattomaan yritykseen, jossa nähdään kasvumahdollisuuksia. Enkeli perehtyy yritykseen ja tukee sen kasvua. Rahaakin tärkeämpi sijoitus on niin sanottu hikipääoma, sweat equity eli osaamissijoitus. Enkelisijoittajalle tärkein hetki on EXIT, yrityksen myyntihetki.

– Tarkoitus on jossain vaiheessa myydä yritys, eikä niinkään saada osinkoa omistuksen aikana. Sijoituskohteen on kasvettava nopeasti, koska kasvusta tulee yritykselle arvoa, Korhonen selittää.

Ennen toimimistaan enkelisijoittajana energia-alan diplomi-insinööri toimi yrittäjänä. Ohjelmistotalo Komartek oli Korhosen korkeakouluprofessorien perustama, mutta Korhonen oli edennyt työntekijästä vähitellen osakkaaksi ja vetäjäksi ja lopulta yrittäjäksi ja omistajaksi. Komartek kasvoi yhden hengen yrityksestä sadan hengen yhtiöksi. Vuonna 2004 se myytiin suuremmalle WM-datalle. Ennen myyntiä yritys oli viisinkertaistanut liikevaihtonsa viidessä vuodessa. WM-data -kauden jälkeen Korhonen näki pienissä yrityksissä mahdollisuuden ja aloitti uransa enkelisijoittajana.

Enkelisijoitusten ohella Korhonen tekee myös mentorointia. Se eroaa konsultoinnista siten, että yritystä sparrataan ja opastetaan aivan pro bono, ilman palkkiota. Kun Korhonen sai lisäksi muutamia hallituspaikkoja yrityksissä, palaset alkoivat loksahdella paikoilleen.

Rauhallinen puhe taukoaa, kun Korhonen siemaisee teetä. Istumme kasvuyrityksiä palvelevan Spinno Oy:n neuvotteluhuoneessa. Enkeli saa yhteyden yrityksiin esimerkiksi juuri Spinnon kaltaisten yrityshautomoiden tai muiden kontaktien, kuten, YritysHelsingin, Technopoliksen tai enkeliverkostojen järjestämissä tilaisuuksissa. Sähköpostiin kolahtaa viestejä myös muilta sijoittajilta ja kumppaneilta.

– Neljä silmää näkee enemmän kuin kaksi. Jos löydän hyvän sijoituskohteen, kysyn usein mielipidettä muilta sijoittajilta. Sijoittajatutuista muodostuu ryhmiä, jotka voivat toteuttaa yhteissijoituksia, Korhonen pohtii.

Tyypillinen enkelisijoituksen koko on 10 000–50 000 euroa per sijoituskierros. Kierroksia voi olla useita yrityksen rahantarpeen mukaan. Valtion omistaman erityisrahoittajan Finnveran manageri Hannu Jungman kertoo, että vuonna 2010 bisnesenkelit sijoittivat Finnveran kohdeyhtiöihin yhteensä 8,4 miljoonaa euroa ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 5,1 miljoonaa euroa. Jungman arvioi, että koko Suomen luku on kaksinkertainen.

Ari Korhonen sijoittaa joko yksityishenkilönä tai yrityksensä Lagoon Capitalin kautta. Hän toimii paraikaa enkelinä kuudelletoista yritykselle, mutta yli 12 tuntia päivässä työskentelevä mies kertoo, että tähtää ainakin kahteenkymmeneen samanaikaiseen sijoitukseen. Tilastojen mukaan se olisi tuottoisampaa. Enkelisijoituksista yhdelle kymmenestä povataan menestystä.

– Onhan tämä toki riskibisnestä. Olisi varmaan helpompaa panostaa osakkeisiin ja rahastoihin, mutta tämä on kuitenkin minun ammattini, Korhonen sanoo.

Vapaa-aikanaan Korhonen pelaa sulkapalloa, lenkkeilee, toimii naiskoripalloseura Catzin tukijoukoissa ja katsoo elokuvia. Korhosen vahvuuksina ovat it- ja mobiilipalvelut sekä sosiaaliset mediat ja hän tähtää kansainvälisyyteen. Yksityissijoittajan silmät loistavat, kun hän kertoo nuorista yrittäjistä ja uusista liiketoimintaideoista.

– Kun on nuorten innovatiivisten ihmisten kanssa tekemisissä, oppii todella paljon. Jokainen päivä on aivan erilainen. Saan inspiraatiota ihmisistä, joiden kanssa toimin.

Kun Korhonen etsii sopivaa sijoituskohdetta, hän tähyää yrityksestä kolmea asiaa: omistautunutta ja muuntautumiskykyistä yrittäjätiimiä, skaalautuvaa bisnesmallia ja nopeasti kasvavaa markkinanäkymää. Skaalautuvan bisnesmallin yritys kasvaa nopeasti, mutta pysyy kuluiltaan kutakuinkin samana. Mitä vinkkejä Korhosella on aloittelevalle yritykselle?

–  Älä sijoita yksin, liity verkostoon ja opi muilta. Porukassa on mukavapaa kuin yksin ja tekee vähemmän virheitä, Ari Korhonen summaa jämäkästi.

 

Teksti: Marika Harjusaari

Kategoriat: Spinnon uutiset. Sisältää asiasanat , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *