Bisnesenkeli start-upin hallituksessa – lisäarvoa, muutosta, tehokkuutta?

Spinno WAKE UP -aamukahvitilaisuudessa 23.3. käsiteltiin aihetta ”bisnesenkeli start-upin hallituksessa”. Näkemyksiä ja kokemuksia aiheesta jakoivat hallitusammattilainen ja riskisijoittaja Matti Lainema sekä ohjelmistoalan sarjayrittäjä Jaan Apajalahti.

”Enkeli tuo hallitukseen lisäarvoa, sillä hän katsoo asioita kauempaa”, Lainema toteaa ja jatkaa: ”Lisäarvosta ei ole kuitenkaan hyötyä,  jollei ole hauskaa.” Laineman mukaan lisäarvoa luodaan hallituksen tehokkaalla kokoontumisella kerran kuukaudessa. ”Hallituksen on jatkuvasti kyseenalaistettava strategisia olettamuksia kilpailijoista, markkinoista ja asiakkaista”, painottaa Lainema.  Nämä olettamukset ohjaavat strategiaa, joka pitää linjata ja toteuttaa nopeasti. Pitää kuitenkin varautua siihen, että strategiset olettamukset muuttuvat. ”Mitkään taistelut eivät mene suunnitelmien mukaan, paitsi hävityt”, siteraa Lainema Napoleonia ja lisää: ”Tämä pätee niin sodassa, urheilussa kuin start-upissa.”

Jaan Apajalahti käsitteli aamun aihetta hieman toiselta kantilta ja jakoi kokemuksiaan yrittäjän näkökulmasta.

Apajalahden mukaan start-up on alkutaipaleellaan herkässä ja idearikkaassa tilassa. Tällöin toiminnassa korostuu idea, ilmapiiri ja osaaminen. Apajalahti vertaa start-upia ruskeasilmäiseen herkkään bambiin, joka ei oikein tiedä, mihin on menossa. Tämä kuitenkin muuttuu, kun ulkopuolinen riskisijoittaja tulee hallitukseen. Tällöin idea muutetaan strategiaksi, ilmapiiri suorituskyvyn mittariksi ja osaaminen prosesseiksi. ”Suuntaa etsivä hento olento muutetaan ohjukseksi”, vertaa Apajalahti ja lisää: ”Jos ulkopuolinen taho tulee liian aikaisin start-upiin, hento bambi tapetaan.”

Apajalahden kokemusten perusteella hallituksen ulkopuoliset riskisijoittajat kyseenalaistavat ja voivat muuttaa rajustikin yrityksen sen hetkistä strategiaa. Start-upin on siis oltava valmis muutoskeskusteluihin, jos halutaan löytää oikea suunta kasvulle. ”Start-upia kasvatettaessa punnitaan yrityksen sen hetkinen tiivis työyhteisö sekä hallitusten jäsenten kärsivällisyys”, sanoo Apajalahti. Mukaan tulee usein myös vahvoja persoonia, joiden kanssa on oltava valmis työskentelemään. Kokemuksiinsa nojautuen Apajalahti toteaa: ”Yrityksestä tuli menestyvä rankan kaavan mukaan.”

 

Matti Lainema, Denali Oy
Lainema on mukana kahdeksassa start-upissa ja yhdessä private equity -kohdeyrityksessä. Hallitustyöskentelyyn hän on osallistunut yli 15 vuoden ajan puheenjohtajana ja on jäsenenä useissa teollisuus- ja palveluyrityksissä. Lainema on myös ansioitunut hallitustyöskentelyyn liittyvien kirjojen kirjoittaja. Laineman viimeisin kirja ”Enkeleitä, onko heitä?” on julkaistu vuonna 2011.  Kyseinen kirja on saatavilla Spinnosta edulliseen hintaan. Jos kiinnostuit kirjasta, ota yhteyttä: info@spinno.fi


Jaan Apajalahti, perustaja ja ex-toimitusjohtaja Sopima Oy ja Efecte Oy
Apajalahti on ohjelmistoalan sarjayrittäjä, Efecte Oy:n ja Sopima Oy:n perustaja ja ex-toimitusjohtaja. Efecte toimittaa tietohallinnan toiminnanohjausjärjestelmiä suurille yrityksille. Sopima on erikoistunut yritysten sopimusten hallintaan verkossa.Apajalahden perustamissa yrityksissä on mukana useita bisnesenkeleitä ja sijoittajia, mm. Risto Siilasmaa toimi aikaisemmin Efecte Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

 

Wake Up –tilaisuudessa nähtiin myös Spinnon kolmen hautomo-asiakkaan pitchaus: 10monkeys.com, Gruupz Oy ja Newergy Oy.
Katso Matti Laineman esitys: Yksityinen riskisijoittaja start-upin hallituksessa

Seuraava Spinno WAKE UP järjestetään 11.5. aiheella: Millä mallilla start-upeja olisi paras synnyttää?

Kategoriat: Spinnon uutiset. Sisältää asiasanat , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.