Ratkaisu, ongelma vai asiakas?

Spinnon Wake Up -aamukahvitilaisuudessa 11.5. pohdittiin, onko olemassa menestysreseptiä start-upin rakentamiseen. Paneelikeskustelussa mietittiin erityisesti, mihin start-upin pitäisi alussa keskittyä: ratkaisuun, ongelmaan vai asiakkaaseen?

Paneelikeskustelussa mukana olivat yrittäjä ja enkelisijoittaja Petri Lehmuskoski Vigo-yrityskiihdyttämö Gorilla Venturesista, sarjayrittäjä Jussi Mononen  NOMO Jeansista ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Mika Naumanen VTT:ltä.

Idea aiheen käsittelemiseen lähti Petri Lehmuskosken blogista ”Should we change the way we build start-ups in Finland?“. Lehmuskoski painotti asiakkaan merkitystä start-upin alkuvaiheessa. Lehmuskosken mielestä start-upin ensimmäisiä tehtäviä on mennä asiakkaan luo selvittämään ideaansa liittyvää ongelmaa. Start-upin on saatava asiakas sitoutumaan tekemiseen niin, että asiakas antaa yhteiseen toimintaan resursseja ja priorisoi sen tärkeäksi.

Monosen mielestä start-upin menestystekijöistä puhuttaessa liian vähälle huomiolle on jätetty tuurin ja ajoituksen merkitys. Monosen oma yritys, mittatilausfarkkuja tekevä NOMO Jeans,  lähti liikkeelle lähipiirissä huomatusta tarpeesta, jota lähdettiin testaamaan laajemmin. Yhteydet potentiaalisiin asiakkaisiin auttoi Monosta ymmärtämään ongelmaa vielä paremmin. ”Asiakkaiden intohimo tuotteeseen on tärkeää”, väittää Mononen.

Naumanen valitsisi ratkaisukeskeisen näkökulman kiinnostavammaksi start-upin alkuvaiheessa. Tällöin on kehitetty jotain uutta ja hienoa, jolloin tiimin innostuneisuus korostuu. Tuntuu, että kaikki on mahdollista, vaikkei ole vielä varmuutta, mihin tuotetta tarvitaan ja kuka sen ostaa. Yleisönkin joukosta tuli tukea ajatukselle, että ”kammiossa miettimistäkin tarvitaan”.

Wake Up -tilaisuuden lopussa demottiin Spinnon asiakkaan Experq:n tekstiviestikyselyä, jossa osallistujilta kysyttiin: ”Mihin start -upin pitäisi alussa keskittyä: ratkaisu, ongelma, asiakas vai jokin muu? Eniten vastauksia kyselyssä sai ”asiakas”.

Kategoriat: Spinnon uutiset. Sisältää asiasanat , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.