Crowdfunding-paneeli kokosi joukkorahoituksesta kiinnostuneet

Spinnon Wake Up -aamukahvitilaisuudessa 28.9. käytiin vilkasta keskustelua, onko joukkorahoitus ‎mielekäs rahoitusvaihtoehto start-upeille. Paneelikeskustelussa Invesdor Oy:n hallituksen puheenjohtaja ‎Lasse Mäkelä, Hitseed hardware-kiihdyttämön perustaja Teemu Toroi ja Lakiasiaintoimisto Peltonen ‎LMR:n partneri Markus Oksanen toivat esille mitä hyötyjä tai haittoja joukkorahoituksesta on start-‎upeille. Lasse Mäkelä myös esitteli lyhyesti Invesdorin joukkorahoituspalvelun.

Paneelikeskustelun ‎moderaattorina toiminut Spinnon johtaja Tuomas Maisala aloitti tilaisuuden lyhyellä johdatuksella ‎joukkorahoitukseen sekä esitteli erilaisia crowdfunding-malleja:‎

 • ‎Varainkeruu, lahjoitus
  • ‎Mahdollinen muodollinen korvaus: ”vappukukka”‎
  • ‎Varainkeräyslaki?‎
 • ‎Ennakkomyynti / pre-sale / joukkotuottaminen
  • ‎Tilaa tuote ennen kuin se on olemassa
  • ‎Arvonlisävero? Mitä jos hanke epäonnistuu?‎
 • ‎Mikrolainat
  • ‎Lainaa rahaa jollain korolla ”ilman vakuuksia”‎
  • ‎Finanssivalvonta ja -regulaatio? ‎
 • ‎Pääomasijoitus
  • ‎Minibisnesenkeli, suora omistus ”ilman kontrollia”‎
  • ‎Finanssivalvonta ja -regulaatio?

Yhteisvoimin rahoitettuja hankkeita on ollut kauan ennen crowdfunding-termin keksimistä. ‎Vapaudenpatsas on esimerkki lahjoitusmallilla toteutetusta joukkorahoitushankkeesta ja BBS-‎järjestelmien kautta levinneet shareware-pelit edustivat oman aikansa joukkorahoitusta. Viime aikoina ‎eniten näkyvyyttä on saanut Kickstarter, jossa rahoituksen päämuoto on tuotteen ostaminen ennakkoon. ‎Start-upin näkökulmasta varsinaista joukkorahoitusta ovat vertaislainat sekä suora osakesijoittaminen. ‎

Useissa kommenteissa crowdfunding nähtiin tehokkaaksi tavaksi markkinoida uutta tuotetta tai palvelua ‎kuluttajille. Crowdfundingilla voidaan testata jo pre-sales-vaiheessa, saadaanko luotua riittävää ‎kiinnostusta tuotteelle ennen varsinaiseen tuotekehitysprojektiin ryhtymistä. Toisaalta keskustelussa ‎todettiin, että tuotteensa jo lanseeranneille, toimiville yrityksille lienee helpompi hakea rahoitusta ‎osakeanneilla, koska yhtiö tai sen tuote ovat tuttuja ja markkina- ja teknologiariskiä on vähemmän. ‎

Yrityksiä, kuluttajia ja sijoittajia yhteen saattavien crowdfunding-palveluiden rooli herätti keskustelua. ‎Erilaisten verkkopalvelujen osalta nähtäväksi jää, mitkä tulevat keräämään kriittisen massan käyttäjiä. ‎Oletettavasti suuret toimijat kuten Kickstarter ja Indiegogo laajentuvat maantieteellisesti, mutta ‎alueellisille palveluille tullee löytymään oma paikkansa.‎

Osakemuotoisen joukkorahoituksen osalta huolta herätti niin rahoituksen hankintaprosessi kuin ‎piensijoittajien kanssa toimiminen. Suoran osakesijoittamisen markkinointi on Lasse Mäkelän mukaan ‎laillista enintään 1,5 miljoonan euron kokonaissijoitukselle. Toisaalta pohdittiin, millaisia sijoittajia yhtiö ‎joukkorahoituskierroksilla saa sekä miten joukkorahoitettujen yritysten sijoittajaviestintä ja yhtiökokous ‎järjestetään. Erityistä huolta kannettiin joukkorahoitettujen yritysten jatkorahoituskelpoisuudesta, mikäli ‎piensijoittajat eivät ole osakassopimuksen piirissä. Gorilla Venturesin Petri Lehmuskosken mukaan ‎joukkorahoitettu yritys ei itse asiassa ole jatkorahoituskelpoinen, koska pääomasijoittajat välttävät ‎aiempaan omistusrakenteeseen liittyviä riskejä. ‎
Yleisön puolella aktiivisia kommentaattoreita olivat muun muassa Venture Bonsai -‎joukkorahoituspalvelun perustaja Antti Hannula, Markus Myhrberg Lexiasta sekä bisnesenkeliverkosto ‎FiBANin toiminnanjohtaja Jan D. Oker-Blom. ‎

Onko joukkorahoitus

 • yksi polku kokeiltavaksi, jos ”perinteiset” kanavat start-upin rahoitukseen eivät ‎tuota tulosta vai
 • ensimmäinen vaihtoehto lean start-up -oppeja noudattavalle, ‎missä pienellä riskillä ja nopeasti haetaan uuden idean tueksi paljon asiakkaita tai ‎rahoittajia?‎

Mitä mieltä olet?‎

Kategoriat: Spinnon uutiset. Sisältää asiasanat , , , .

One Response to Crowdfunding-paneeli kokosi joukkorahoituksesta kiinnostuneet

 1. Lasse Mäkelä says:

  Näen osakepohjaisen joukkorahoituksen mielenkiintoiseksi vaihtoehtoiseksi kanavaksi vanhan ja vakiintuneen rahoitusprosessin vierelle. Varsinkin kuluttaja-asiakkaiden kanssa toimivat yritykset voivat hyödyntää joukkorahoituksen tuomaa suurta markkinointipotentiaalia mutta ilman muuta se sopii myös muille yrityksille. Joukkorahoitus sopii mainiosti yrittäjille, jotka haluavat välttää vahvoja yksittäisiä omistajatahoja tai jotka haluavat itse päättää yrityksen mahdollisesta exitistä. Joukkorahoituksen kautta saatu laaja omistajakunta tekee esimerkiksi listautumisen First North-listalle tulevaisuudessa helpommaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.